Direktlänk till inlägg 12 juli 2010
...
...alla ni som känner mig vet om att jag gärna ser på matlagningsprogram. Det finns några varje dag som jag ser på med glädje.
Men jag blir lite ställd över den usla översättningen till Svenska. Tur att min Engelska är hyggligt bra (2 terminer på universitet + många resor till England och USA och massor med engelska böcker att njuta av) och de recept jag vill ha oftast blir rätt tack vare det.
För bikarbonat och bakpulver är inte samma sak. Liksom ”Brown sugar” (jag använder rå-strösocker i de recept) inte är vanlig strösocker.
Detta är bara 2 exempel på taskig översättning i bakrecept. Vissa kakor kräver bikarbonat (drömmar t ex) andra bakpulver. Det är inte alltid det fungerar att byta ut det ena mot det andra. Visst går det att använda vanligt strösocker, men vänta inte att det ska smaka lika bra som med ”Brown sugar” i vissa recept.
Det finns många fler. Många ingredienser är ganska svåra att få tag på, men det går oftast om man bara vill och bor i en större stad.
Gunilla!
Här är receptet på levergrytan du frågade om på ett ungefär, för jag gör det på en höft och mäter inte riktigt all jag har i, men så här gör jag:
1 medelstor gul lök
1 paket färsk kycklinglever (det som finns i vår affär väger ca 450 gr)
2 msk smör/margarin/neutral olja
1 msk mjöl
ca 1-1½ dl vatten (beroende hur tjock sås du vill ha)
ca 2 msk med koncentrerad apelsinjuice (smaka dig fram, börja med 1 msk).
Lite finhackad persilja att strö på när rätten är klar att servera
Hacka lök och fräs den mjuk utan att den tar färg, lägg i levern och rör runt lite, strö på mjölet. I med vatten och juice, salta och peppra efter smak. Lår puttra ca 20-30 minuter, tills levern är milt rosa inuti. Strö på persiljan och rör om.
Servera med kokt potatis eller kokt ris.
Hoppas att det ska smaka! Vi tycker mycket om denna levergryta, jag byter ut kycklinglevern mot kalvlever ibland, det blir lika gott, men smakar lite annorlunda.
Ibland lyxar jag till det och använder grädde till såsen istället för vatten och lite soya för att få såsen brun, men var försiktig med saltet då.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 |
8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | ||||
|