Hjulia, huller om buller

Alla inlägg under juli 2010

Av Julia - 13 juli 2010 18:41


  


...vid kvart i tolv hörde jag en mycket lågflygande helikopter, den landade och strax efter kom en ambulans med blåljuset påslaget.

   Jag undrade självklart vem som har blivit sjuk. Jag har inga svar men lyckades ta en bild genom fönstret. Jag vet att den inte är så bra och helikoptern syns inte tyvärr. De stannade i ca 30 minuter innan de försvann. Först helikoptern och sedan ambulansen.

Vem det än är, som blev sjuk så hoppas jag att det gick bra. Jag lär väl höra vem som drabbades. Vi blir ju äldre, många av grannarna är lika gamla eller äldre än vi, flera är sjuka på ett eller annat sätt. Vi är två som sitter i rullstol.

Det är tredje gången ambulanshelikoptern är här. De två tidigare gånger de var här, handlade det om hjärtinfarkt. Som tur är finns Danderyds Sjukhus ganska nära. Både med bil (tar ca 10 minuter) och heikopter.


Vädret, ja... lika varmt, men luften har böjat röra på sig lite. Förhoppningsvis blåser det ordentligt nu när det har börjat och blåser hit lite regn och åska!


    /Julia

Av Julia - 13 juli 2010 07:30


  


....varmt, kvavt, vindstilla och inget regn har kommit än. Trots alla hoppingivande väderleksrapporter. 

Jag undrar hur länge detta värme ska fortsätta. Det vore så befriande med en rejäl urladdning.

Det har ju regnat och åskat på andra håll i landet, men nte hos oss. Tråkigt, men inget att göra åt.


Idag ska jag städa, tänkte jag om orken finns.

Jag har sovit illa inatt igen. Jag har svårt att sova om det är för varmt. Jag skulle behöva vila under dagen, men hur ska jag kunna det när det är 30 grader varmt.

Jag är konstant svettig, trots att jag duschar 2-3 gånger om dan. Det är skönt direkt efteråt, men efter jag har tagit mig tillbaka till rullstolen och klätt mig är jag lika varm igen.

Det är jobbigt. Alla mina krafter går åt att bara ta mig en dusch. Sitta och vila några timmar och skölja av mig i duschen igen. Det är vidrigt att ha konstant svettfuktiga kläder på sig. Tvätthögen blir bara större och större, eftersom jag måste byta kläder efter duschen.

Jag tycker synd om maken som behöver släpa hem, tvätta och ta tillbaka klädhögen.

Till och med min träning blir lidande, dessa varma dagar har jag fått välja, träna lite mindre för att orka duscha en gång till eller låta bli. I denna värme har jag tyvärr inga val, jag måste frächa upp mig med duschen flera gånger om dagen.

Det tar mycket på krafterna. Jag måste ju vara försiktig för att inte ramla. Jag minns tiden innan jag blev sjuk och kunde stå under svala strålar hur länge jag ville, det är inte så idag. På den tiden hade vi en liten pool på tomten, en rund sak 3,5 meter i diameter och 70 cm djup, att plaska i på sommaren, den var ljuvlig. Det är så mycket jag måste avstå ifrån sedan jag blev sjuk. Vissa dagar minns man mer hur det var innan än andra.


Usch... jag är deppig idag, men det går över när vädret blir svalare, jag vet det. 

Jag har inte många dåliga dagar, men idag är det en, igen. Bara en rejäl urladdning kan få slut på det. Åskvädret som jag har väntat på i flera dagar.

Återkommer när humöret har stigit.  


   /Julia

Av Julia - 12 juli 2010 13:25


  


...


...alla ni som känner mig vet om att jag gärna ser på matlagningsprogram. Det finns några varje dag som jag ser på med glädje.

Men jag blir lite ställd över den usla översättningen till Svenska. Tur att min Engelska är hyggligt bra (2 terminer på universitet + många resor till England och USA och massor med engelska böcker att njuta av) och de recept jag vill ha oftast blir rätt tack vare det.


För bikarbonat och bakpulver är inte samma sak. Liksom ”Brown sugar” (jag använder rå-strösocker i de recept) inte är vanlig strösocker.


Detta är bara 2 exempel på taskig översättning i bakrecept. Vissa kakor kräver bikarbonat (drömmar t ex) andra bakpulver. Det är inte alltid det fungerar att byta ut det ena mot det andra. Visst går det att använda vanligt strösocker, men vänta inte att det ska smaka lika bra som med ”Brown sugar” i vissa recept.


Det finns många fler. Många ingredienser är ganska svåra att få tag på, men det går oftast om man bara vill och bor i en större stad.


Gunilla!


Här är receptet på levergrytan du frågade om på ett ungefär, för jag gör det på en höft och mäter inte riktigt all jag har i, men så här gör jag:


1 medelstor gul lök

1 paket färsk kycklinglever (det som finns i vår affär väger ca 450 gr)

2 msk smör/margarin/neutral olja

1 msk mjöl

ca 1-1½ dl vatten (beroende hur tjock sås du vill ha)

ca 2 msk med koncentrerad apelsinjuice (smaka dig fram, börja med 1 msk).

Lite finhackad persilja att strö på när rätten är klar att servera


Hacka lök och fräs den mjuk utan att den tar färg, lägg i levern och rör runt lite, strö på mjölet. I med vatten och juice, salta och peppra efter smak. Lår puttra ca 20-30 minuter, tills levern är milt rosa inuti. Strö på persiljan och rör om.

Servera med kokt potatis eller kokt ris.


Hoppas att det ska smaka! Vi tycker mycket om denna levergryta, jag byter ut kycklinglevern mot kalvlever ibland, det blir lika gott, men smakar lite annorlunda.

Ibland lyxar jag till det och använder grädde till såsen istället för vatten och lite soya för att få såsen brun, men var försiktig med saltet då.

 

    /Julia

Av Julia - 12 juli 2010 07:45


 


...termometern har passerat 26 grader, just nu visar min 26,6 och klockan är inte 8 än!. PUST.

Det är soldis, vindstilla  och kvavt.

Jag ber alla soldyrkare om ursäkt, men jag mår inte bra i denna värme.


Åter lovas det regn och åskskurar i väderleksrapporten, gissa om jag längtar efter dem. Kanske, kanske kommer det i eftermiddag, Jag kan bara hoppas.

Efter regn och åsk stråket som delar landet i 2 delar från Skåne i söder till Uppland i norr är det svalare. Runt 20-24 grader, precis lagom.


Sov inte bra inatt heller tack vare att det är så varmt, förhoppningsvis blir det bättre efter lite regn och åska. Äsch det är färdig-gnällt för idag.

Dags för frukost!


  

 /Julia 

Av Julia - 11 juli 2010 11:46


  


...annat än på västkusten. Här spås det runt 30 grader i flera dagar till. PUST...

Jag skulle dansa regndans om jag kunde eller det hjälpte   , men det gör ju inte det. 


Dagens första dusch och hårtvätt är avklarad och jag är fräsch som en nyponros. Känns faktiskt precis så skönt som jag hoppades, så länge det nu varar.


Förhoppningsvis blåser det upp lite, träden har börjat röra på sig lite nu.

Lite hoppfullt i alla fall.


Ha en trevlig söndag! /Julia

Av Julia - 11 juli 2010 02:45


  


...och termometern visar 23,2 grader redan. Jag trodde att det skulle bli lika svalt inatt som det var natten till igår, men inte då. Luften stog i stort sett stilla, Inte det minsta lilla vindpust rörde gardinerna i det så kallade korsdraget. Så min sömn var inte speciellt god inatt. Svettig och varm kan jag inte sova, trots en svalkande dusch strax innan vi la oss.

Maken är beundransvärd. Han låg i sängen som gud skapade honom och somnade på 5 minuter. Visserligen lyssnade vi på bok, som vi alltid gör, men jag hade mycket svårt att somna.


I denna hetta duschar jag 2-3 gånger dagligen, bara för at svalka av mig, men efter bara en lite stund är man ju lika varm och svettig igen.


Det utlovade regnet har inte kommit. Troligen blir det inget av det idag heller, tyvärr. Det finns bara höga vita tussar av moln på himlen, men luften har börjat röra på sig. Trädens tunnaste grenar rör sig en aning. Jag undrar när det blir lite svalare. På nätterna i alla fall.

Det var säkert över 20 grader inatt också. Ännu en tropisk natt, obegripligt att temperaturen kan hålla sig över 20 sträcket även nattetid.


Äsch nu ska jag inte gnälla mer om värmen just nu.

Jag ska stoppa i en DVD lite tyst, Jag tror att jag väljer   fixa théet och äta lite. Låta gubben vakna när han har sovit klart. 


  

 /Julia

Av Julia - 10 juli 2010 13:47


  


...min utmärkta idé var inte så lysande när allt kom omkring. Den gick helt enkelt inte att genomföra, så det får vara öppet på gavlarna. 

Nätfönstret i sovrummet

   och bakom datorn

   Det blir säkert bättre, på nätterna om inte annat.


Det finns ett myggnät närmast inåt, men för säkerhets skull är det ett kraftig stålnät på utsidan (samma nät som finns ute på verandan) om nån av tjejerna skulle få för sig att klättra i det. Så här hålls alla insekter på rätt sida om fönstret... på utsidan! Jag är inte speciellt förtjust i att ha dem inne. Getingar är till och med farliga för mig, jag är allergisk emot dem.


Solen kommer och går, det börjar blåsa upp allt mer, men inga regnmoln syns ännu. Förhoppningsvis kommer regnet. Det är ganska kvavt nu.

Regn behövs verkligen och inte så lite heller. Det är jätte torrt nu, det såg vi när vi var ute en sväng. Marken har till och med spruckit av torkan och det dammar mycket från gångvägarna.


    /Julia

Av Julia - 10 juli 2010 08:16


  


...åter en solig och varm morgon, men inatt sov vi jätte skönt. Maken har satt in ett nätfönster till, så nu är det vidöppet på båda gavlarna i huset. Luftgenomströmmningen under natten var optimal och huset kyldes ner under natten. Just nu är det 21,1 grader inne och 22,3 grader ute.


Nu gäller att behålla svalkan inomhus.


Min idé är att flytta nätfönstret från gaveln bakom datorn (där solen gassar från ca 13-19 varje dag) till ett av fönstren på verandan istället idag, för solen skiner inte in genom fönstret där, den står för högt och under de varmaste timmarna kan man dra ner rullgardinet på den sidan också. Vi får se vad maken tycker om min lösning. Just nu är det härligt svalt i alla fall.


Maken tog en promenad till badrummet nyss, men han gick nog i sömnen   för jag fick bara lite mummel tillbaka på mitt "god morgon älskling".  Han stapplade tillbaka till sängen igen, det är honom väl unt, på helgerna ska han få sova ut.


Jag har fixat thé och en macka till mig. Jag måste ju få i mig nåt till min medicin.


    /Julia

Presentation


Mina (p)älsklingar
Smulan sitter upp och Amanda ligger ner.

Klockan är:

Klicka på tassen på olika ställen å se vad som händer!

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6
7
8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Juli 2010 >>>

Dagens väder

MATA HAMSTERN! Klicka nånstans i bilden, så ramlar en matkula ner som den äter upp!

Fyrbenta vänner

Bloggvänner

Kattlek *fniss*

Fråga mig om du vill veta nåt :)

2 besvarade frågor

Senaste inläggen

Tidigare år

Arkiv

Kategorier

Sök i bloggen

Tassa in å skriv en rad

Jag på "Fejjan"

Vänner som har hälsat på


Ovido - Quiz & Flashcards